Viu el Parcs
Diputació de BarcelonaXarxa de Parcs Naturals
Parc Natural de Montesquiu

La Trobada

 

El Parc Natural del Montseny acull en quatre dies de trobades escolars del programa Viu el Parc Prop de 600 persones entre mestres i alumnes de 20 escoles dels municipis de Aiguafreda, Arbúcies, Breda, Campins, Cànoves i Samalús, el Figaró-Montmany, Gualba, la Garriga, Montseny, Sant Esteve de Palautordera, Sant Miquel de Balenyà-Seva, Sant Pere de Vilamajor, Seva, Taradell i Viladrau participen al Programa escolar de Viu el Parc

 

Enguany s’han fet quatre trobades escolars a dos indrets diferents, dues a llevant, a la vall d’Arbúcies, i dues a ponent, als voltants del riu Congost al seu pas per la Garriga. Les trobades estaven previstes pels dies 16, 17, 22 i 23 de març. La del dia 16 a la Garriga es va haver d’ajornar el dia abans per la previsió de pluja, i va tenir lloc el dilluns dia 21. Les trobades previstes a Arbúcies pels dies 22 i 23, van ensopegar amb un primer dia de xàfecs i un segon dia de sol radiant. Les escoles participants a la trobada del dia 22 i que es va haver d’acabar a poc més de mitja hora d’haver-se iniciat, van compensar l’activitat de diferents maneres.

La trobada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La trobada


Les.activitats d’aquest Viu el parc 2010-11 han proposat  la realització d’una acció sobre el territori anomenada Actuem en el medi, aprenem del parc, un espai comú.

 

 

 

 

La trobada La trobada

 

 

 

 

 

 

A.la Garriga l’activitat es va singularitzar amb l’actuació de neteja del riu Congost i amb la realització d’una fitxa identificativa d’un arbre i un ocell del camí fluvial del riu Congost al seu pas per la Garriga per cadascuna de les escoles. Les fitxes han quedat fixades amb un peu de fusta cimentat al terra a manera de fites.

neteja del riu Congost

 

 

 

 

 

 

 


A.Arbúcies la singularitat va ser la realització d’una placa  metàl·lica que servirà de rètol de presentació al pomarium (plantació de diverses varietats de pomeres autòctones i tradicionals, en procés d’extinció algunes d’elles) que els escolars van ajudar a decorar amb l’ inserció de còdols de riu signats amb els seus noms.
Una vegada feta la sortida, els educadors van recollir la informació escrita que els alumnes van anotar. Amb aquesta informació  i  la complementària que han treballat a l’escola sobre el seu centre d’interès, s’ha de redactar la pàgina de cada escola que figurarà a l’agenda pel curs 2011-12. Amb aquesta metodologia l’agenda esdevé en protagonista de la Trobada.
En el transcurs de les sortides, a més, es van fer activitats de lectura del territori com el reconeixement de la biodiversitat, identificació de diferents espècies de fauna i flora, reconeixement de la rosa dels vents mitjançant dites i refranys o el descobriment d’antics mecanismes que servien per a un aprofitament rendible dels recursos naturals.

La trobada neteja del riu Congost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La trobada

 

Al.final de cada sortida els alumnes van rebre un exemple del llibre La Xara i el Pau i la dona d’aigua  editat especialment per al programa Viu el Parc al Montseny. El llibre descriu les aventures de dos protagonistes, la Xara i en Pau i la seva relació amb determinats aspectes del parc. El llibre s’acompanya d’una fitxa didàctica que permet situar alguns punts emblemàtics del massís, reflexionar i jugar a esbrinar alguns aspectes social s i històrics, així com la flora i la fauna.

La trobada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

separació

 

Tagamanent