Viu el Parcs
Diputació de BarcelonaXarxa de Parcs Naturals
Parc Natural de Montesquiu

El Reporter d'octubreDosrius
Diumenge 9 d’octubre de 2011
10.30 h
Gran Festa del parc al Santuari del Corredor. XV Jornada de Teatre de carrer
al Santuari del Corredor

Malabars del reciclatge

 

Un sol d’estiu i un cel ben blau, on de tant en tant passejava algun minúscul núvol de vent fins a desfer-se, va ser l’esplèndida carpa natural sota la qual va tenir lloc la Gran festa del parc al Santuari del Corredor. Les espectaculars vistes en 360 graus de les quals vam poder gaudir durant tot el matí van ser l’inigualable escenari on es van situar les variades, divertides i participatives propostes que vestien la festa d’enguany.

Malabars del reciclatge

 

 

 

 

 

 

 

Una festa acolorida de groc i negre, els colors estendard del taller de circ de Viu i riu amb la seva proposta sostenible del Taller de circ dels Malabars del reciclatge, activitat molt participativa que va acollir al llarg del matí molts nens i nenes i pares i mares que volien provar les seves habilitats amb els plats xinesos, el diàbolo, el pal de la mort, les xanques, les bicis boges, els monocicles i altres aparells d’equilibri. a més de fomentar el reciclatge, ja que bona part del material que porten és material reutilitzat.

Malabars del reciclatgeMalabars del reciclatge

 

 

 

 

 

 

De tots colors i també apta per tots els públics era l’estesa de jocs del Guixot de 8, més de 30 jocs construïts amb ferralla, rodes de bici i tot de material que es troba a la deixalleria i que ells saben transformar en joguines ben diferents de les que es troben en una botiga i que a més de fer-nos passar una molt bona estona fomenten el joc cooperatiu i intergeneracional.

Guixot de 8

 

 

 

 

 

 

 

 

Guixot de 8Guixot de 8

 

 

 

 

 

Guixot de 8Guixot de 8

 

 

 

 

 

 

Cia. Plansicols

Enguany el torn d’explicar contes va ser per a la Cia. Plansicols  que va oferir dos passis del seu espectacle de petit format “Enzo, què bèstia ets!”  un espectacle d’històries, dibuixos i idees increïblement suggerents  reservat pels més petits de la família que no van perdre el fil de la història en cap moment.

 

 

Escola de Natura del Corredor Cia. Plansicols

 

 

 

 

 

 

Com cada any, vam convidar els educadors de l’Escola de Natura del Corredor a fer-nos un taller relacionat amb la natura per donar més consistència a la festa. En aquest cas van optar per mostrar-nos alguns exemples de la fauna invertebrada del parc que neix a l’aigua i viu a l’aire. Vam poder observar larves d’alguns insectes com la libèl·lula, barquers, capgrossos i altres. Alguns també es podien veure en l’estat adult com granotes i gripaus. Un petit quadern de camp, editat especialment per a l’ocasió, va servir per prendre nota o dibuixar tot el que els educadors explicaven o les conclusions pròpies després d’haver fet la observació.

Cia. PlansicolsCia. Silosenomecuelgo

 

 

 

 

 

 

Cia. Silosenomecuelgo

L’esplanada del Santuari feia goig amb el desplegament d’activitats i les moltes persones de totes les edats que s’hi van desplaçar .

A les 13 h ben puntuals i sota un sol de justícia va començar l’actuació de la Cia. Silosenomecuelgo que ens va oferir un espectacle molt plàstic i amb molts números aeris titulat Aires del carrer. L’espectacularitat de les acrobàcies dels tres membres de la companyia, ara dalt del fanal, ara dalt del trapezi, van deixar el públic ben enlluernat.
Una bona manera de posar el punt i final a aquesta Gran festa del parc que celebrava la XV Jornada de Teatre de Carrer en plena forma i amb la màxima assistència.

 

Vallgorguina
Dissabte 8 d’octubre de 2011
10 h
Passejada de descoberta del medi “la Riera” amb l’Escola de Natura del Corredor
sortida des de la plaça de la Vila

Passejada

La primera activitat Viu el parc a  Vallgorguina va ser un passeig pels voltants del poble per descobrir la flora i la fauna que hi habita.
En Pere Alsina, membre de l’Escola de Natura del Corredor, va ser l’encarregat de mostrar-nos quines són les espècies més representatives d’aquesta part del parc del Montnegre i el Corredor.
A través de les seves explicacions vam aprendre quines són les característiques del bosc de ribera , els diferents tipus de fulles i ens va ensenyar a distingir entre plantes autòctones i invasores. A més, per fer més dinàmica la sortida va proposar-nos uns jocs de cartes per tal d’anar fent descoberta dels noms d’algunes plantes i arbres que anàvem trobant.
Al final del camí, i per recuperar les forces perdudes, l’ajuntament ens obsequiava amb un petit refrigeri a base d’olives, fruits secs i refrescos.

PassejadaPassejada

 

Vallgorguina
Dissabte 8 d’octubre de 2011
17 h
Malabars del reciclatge amb Viu i Riu
a la plaça de la Vila

Malabars del reciclatge

La segona activitat a Vallgorguina, de caire més lúdic, arribava de la mà de Viu i Riu i el seu taller de circ Malabars del Reciclatge.
En un tres i no res, la plaça de la Vila, es convertia en 4 espais de jocs de circ, un amb monocicles, un altre d’equilibrisme, un altre amb bicicletes especials i l’últim amb diferents jocs de malabars (boles, aros, masses, diàbolos, pals del diables,...)
A partir d’aquell moment, tothom s’hi apuntava allà on més gràcia li feia per posar a prova algunes habilitats amagades. De tant en tant, els monitors de Viu i Riu dinamitzaven l’espai de jocs amb algun taller de malabars.

 

Malabars del reciclatge

 

 

 

 

 

 

 

 

Malabars del reciclatge

Finalment, i per posar punt i final a la jornada, es van organitzar unes olimpíades on van haver de participar petits i grans, amb un gran èxit de rialles. A les 8 del vespre es donava per acabada una tarda plena de motricitat.

 

 

 

 

 

Malabars del reciclatge

 

 

 

 

 

 

 

 

Fogars de la Selva
Dissabte 22 d'octubre de 2011
22 h
Nit d'estels
al Museu de la Pagesia

Nit d'estels

 

Per segon any consecutiu es va dur a terme al Museu de la pagesia de Fogars de la Selva la Nit d’estels de Viu el parc al Montnegre i el Corredor. S’hi van inscriure 40 persones que van assistir puntuals a la cita. Després d’haver fet la visita guiada a les instal·lacions del museu, que va conduir Estrella Verde, i havent sopat, Montse López i Joan Ramon Cuetos d’Acer van començar la Nit d’estels. En primer lloc, observació del cel a ull nu i situació de les principals constel·lacions visibles a la tardor. I es que feina feta no fa destorb, doncs ningú assegurava que en un tres i no res la visibilitat fos zero, ja que les nuvolades podien reaparèixer i tapar el cel en qualsevol moment.
Amb el telescopi es va poder observar Júpiter, el més gran dels planetes del sistema solar, de tons carbasses i amb un grapat de satèl·lits al voltant.
A més de Júpiter, vam trobar el nord de mà de l’estrella Polar, en el paper estel·lar que fa anys, quan els egipcis encara anaven de gairell, ocupava Vega. També vam poder observar les Osses, la Major i la Menor i altres constel·lacions celestes.
A dins la sala, i amb un ressopó gentilesa de l’Ajuntament de Fogars de la Selva, vam situar allò que està en el cel damunt del planisferi i també vam poder escoltar les increïbles històries que els grecs van idear entorn les diverses figures de les constel·lacions, històries de déus que es comportàvem com humans en molts aspectes, això vol dir amb errades i amb encerts, amb defectes i virtuts. A més de les antigues històries, altres de ben actuals vam afegir notes pintoresques i divertides a la Nit d’estels de Fogars 2011

Nit d'estels

 

 

 

 

 

 

 

Nit d'estelsNit d'estels

 

 

 

 

 

 

Dosrius
Diumenge 23 d’octubre de 2011
17 h
Música itinerant amb Calàdrius
des de la plaça de la Germandat

Calàdrius

Durant tot un cap de setmana s’ha celebrat a Canyamars la vuitena edició la Fira del bosc ambientat en època medieval. Parades d’artesans, demostracions d’oficis, tastets de bolets, passejades en ruc, màgia i moltes sorpreses més, rebien els centenars de visitants, que any rere any, amb la seva presència han fet que aquesta fira sigui una data assenyalada en el calendari festiu del parc del Montnegre i el Corredor. A les sis de la tarda, puntualment, entre els passejants que anaven omplint els carrers, s’hi podia sentir la música del grup Calàdrius, l’aportació d’enguany del Viu el parc. Aquesta formació de tres músics: dos sacs de gemecs i un tabal i/o clarinet, van ser els encarregats d’amenitzar la fira amb un repertori centrat en l’Edat Mitjana convidant la gent a participar-hi, Així ho van fer un grup de nens que anaven darrera ballant al ritme de la música que se’ls proposava arrencant el millor dels somriures i forts aplaudiments a visitants i firaires.

Calàdrius

 

 

 

 

 

 

 

Sant Cebrià de Vallalta
Diumenge 23 d'octubre de 2011
11.30 h i 12.30 h
Taller de plastilina amb Artiscle Creacions i Cassoles, olles i cançons amb Carles Cuberes
al pàrquing del poliesportiu

Taller de plastilina

Sant Cebrià de Vallalta ha celebrat enguany la seva I Mostra d’entitats en la qual diferents associacions del poble exposava la feina realitzada al llarg de l’any i convidava als seus veïns a col·labora-hi per un Sant Cebrià més viu i participatiu. 
Per amenitzar la mostra al llarg del diumenge hi havia programades tot un reguitzell d’activitats dirigides a un ampli ventall de públic. Demostracions de ball, conferències, tallers, jocs, a més de dues activitats dirigida al públic familiar, gentilesa del programa Viu el parc.

Taller de plastilinaTaller de plastilina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La.primera activitat inclosa dins del programa Viu el parc va ser el taller de bolets de plastilina a càrrec d’Artiscle Creacions, veïns de Sant Iscle de Vallalta, que va aplegar un bon nombre de nens i nenes que, ajudats pels seus pares, van reproduir alguns dels bolets més coneguts per tothom. D’altres,  van optar per crear noves espècies amb enginy i imaginació.
En acabar el taller, cap a les 12.30 h, tenia lloc la segona activitat Viu el parc , una animació infantil a càrrec de Carles Cuberes,  que guitarra en mà va captar l’atenció de pares i fills i els va fer ballar a un ritme trepidant fins arribar l’hora dinar, moment en què l’actuació acabava però no així la mostra d’entitats que continuava a la tarda amb moltes més sorpreses.

Carles Cuberes

 

 

 

 

 

 

Taller de plastilinaCarles Cuberes

 

 

 

 

Fogars de Montclús
Divendres 28 d'octubre de 2011
16 h
Taller de circ amb Viu i Riu
a la pista poliesportiva de la plaça de la Vila

A conseqüència de les intenses pluges caigudes al llarg del dia, la pista poliesportiva va quedar inhabilitada per dur a terme qualsevol activitat.
El taller de circ a càrrec de Viu i Riu programat dins el programa Viu el parc es va haver d'ajornat a un altre dia.

 

Vilalba Sasserra
Dissabte 29 d'octubre de 2011
17 h i 18 h
Taller de titelles i espectacle Rita, la Rínxols d'or i els tres óssos a càrrec de Binixiflat
al Centre Cívic

Taller i espectacle familiar

 

Taller i espectacle familiar per celebrar la Festa de la Tardor i la festa Viu el parc a Vilalba Sasserra. Els encarregats de dur-ho tot a terme Binixiflat.
A les 17 h els components de la companyia Binixiflat ens ensenyàvem a donar vida a titelles a partir de materials que podem trobar a casa. Els nens havien de triar entre cabells de colors, robes de fantasia i la seva imaginació per individualitzar el seu titella. D’aquesta manera tan senzilla i imaginativa vam vestir-les, pentinar-les i maquillar-les. Els resultats van ser realment espectaculars i la producció quantiosa , ja que els nens van fer-ne més d’un.
Un cop tots els nens van tenir el seu titella, i presa la xocolata que l’ajuntament havia preparat, en Biel es dirigí fins a l’escenari per donar vida a la Rita, la Rínxols i els tres óssos i explicar-nos una història ben coneguda per a molts però sorprenent per a tots.
Al dia següent, diumenge, tenia lloc la 7a Caminada “Trentapasses”.

BinixiflatBinixiflat

 

 

 

Taller i espectacle familiar

 

 

 

 

 

 

 

Arenys de Munt
Dissabte 29 i diumenge 30 d'octubre de 2011
Tarda i vespre de dissabte i matí de diumenge
Conferència a càrrec d'Alfred Bellés , concert amb Swing 42, Un viatge per la música de Django Reinhardt i taller de plastilina amb Artiscle Creacions
al parc de Can Jalpí

Alfred Bellés

El cap de setmana Viu el parc a Arenys de Munt va estar farcit d'activitats dirigides a un públic variat.
Per començar dissabte va tenir lloc la conferència Rius i rieres, cintes transportadores de vida a càrrec d'Alfred Bellés, naturalista i educador ambiental i president de l'Associació Martorell Viu. De forma molt didáctica i entenedora va presentar els rius i les rieres com a medis vius, plens de vida que canvien i s'alteren de forma continua, ja sigui per causes naturals o per l'acció de l'home. Alfred Bellés amb un diàleg sensat però optimista ens va descobrir la gran capacitat de recuperació dels cursos fluvials i el seu entorn.

Django Reinhardt

 

 

 

 

 

 

 

Després de la interessant conferencia tenia lloc el concert de Swing 42, Un viatge per la música de Django Reinhardt amb tres músics d'excepció capitanejats pel Lluís Gómez, un dels banjistes més importants del nostre país. El repertori que ens van oferir va ser una adaptació del Manouche, estil creat per Django Reinhardt reinterpretat amb banjo i harmònica. El resultat va ser una visió diferent del swing, dinámica i alegre que va ser ben rebut pel públic assistent

Django ReinhardtDjango Reinhardt

 

 

 

 

 

taller de plastilina

Aldia següent, diumenge, era el torn dels més petits amb un taller de plastilina a càrrec d'Artiscle Creacions. Una pila de bolets de colors i formes variades, totes prou fidels a la realitat, servien de model per adquirir coneixements sobre aquests apreciats fongs. Al taller se n'hi van trobar de ben singulars, amb estrafolaris barrets i desgarbats eus i amb una psicodélica gamma de colors.

taller de plastilina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sant Iscle de Vallalta
Diumenge 30 d'octubre de 2011
9 h i 12.30 h
V Ralli Fotogràfic Tocats pel bolet i animació infantil amb Els Trambòtics
al parc dels Vegetals

V Ralli Fotogràfic

Després d'uns dies de pluges, el diumenge es va despertar esplèndid per celebrar el cap de setmana llarg de Tots Sants i la 14a Festa del bolet a Sant Iscle de Vallalta que va ser un èxit, això sí, amb pocs bolets donada la llarga bonança meteorològica. Dins del programa Viu el parc també se celebrava un dels actes centrals més reeixit, el V Ral•li fotogràfic Tocats pel Bolet, que ja s'està convertint amb una cita ineludible per molta gent de molts indrets ben diversos afeccionats a la fotografia i amb ganes de passar una bona estona.

Els TrambòticsEls Trambòtics

 

 

 

 

 

Ales 9 en punt, hora d'inici de la inscripció ja teníem els fotògrafs més matiners disposats a descobrir els tres temes d'enguany i a aprofitar la bona llum per fer fotos. A les 11 h hora de tancar la inscripció s'havien acostat a la nostra taula 49 persones. Entre els participants, 6 van ser de la categoria menor de dotze anys. La procedència dels concursants va ser d'allò més diversa.
Els temes d'aquesta edició van ser: A) clarobscur , B) A parells, C) la festa. Només conèixe'ls, els participants marxaven a capturar la millor de les imatges del matí amb un temps límit, les 14 h.
Mentrestant, al parc dels vegetals, la 14a Fira del bolet va anar rebent els molts visitants que es van desplaçar fins el poble per gaudir de la fira de productes alimentaris i d'artesania organitzada per l'ajuntament que també va instal·lar un parell d'inflables i un taller per fer bolets amb plastilina per als més joves de la família. També es podia provar diferents plats fets amb bolets en el tastet organitzat per diferents entitats de la població. A les 12.30 h els més menuts van poder gaudir de l'espectacle d'animació infantil que de la mà dels Trambòtics va omplir el parc de danses, jocs i ritmes per a tots els gustos i completava l'aportació a la festa per part del programa Viu el parc.

Els Trambòtics

 

 

 

 

 

 

 

 

ratllla horitzontal

 


Església d'Hortsavinyà