Viu el Parcs
Diputació de BarcelonaXarxa de Parcs Naturals
Espai Natural de les Guilleries-Savassona

La festa de les escoles

 

LA TROBADA-FESTA DE LES ESCOLES

El programa escolar Viu el Parc s’ha realitzat per cinquč any consecutiu a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. El programa va dirigit a l’alumnat de 5č de primŕria i ha comptat amb la participació de 3 escoles amb un total de 56 alumnes dels municipis de Folgueroles i Sant Juliŕ de Vilatorta. Les escoles participants a la sisena campanya escolar del programa Viu el Parc 2011-12 han estat : CEIP Mossčn Cinto de Folgueroles, 28 alumnes de 5č, i 2 mestres CEIP Bellpuig (ZER Els Munts) de Sant Juliŕ de Vilatorta, 11 alumnes de 5č, i 2 mestres Col·legi El Roser de Sant Juliŕ de Vilatorta, 17 alumnes i 2 mestres.

Festa de les escoles

 

La campanya escolar, ideada i realitzada per Aprèn Serveis Ambientals, té com a eix temàtic l’evolució del paisatge i de la fauna, des de fa 10.000 anys i fins a l’actualitat. Aquest centre d’interès escollit per l’alta importància dels diversos jaciments de fauna paleolítica i neolítica trobats a la zona de l’Espai de les Guilleries-Savassona serà l’argument a partir dels quals es vertebren les activitats.

Festa de les escoles

 

 

 

 

 

 

 

La.festa va tenir lloc el dia 14 d’octubre  a l’entorn del pla de Savassona. Enguany, a més de la realització de l’original gimcana que es desenvolupa en base a les troballes de vestigis de diferents períodes històrics, la jornada va comptar amb la col·laboració de l’arqueòleg Riker Yll que realitza junt amb el seu equip, treballs a la zona.

Festa de les escolesFesta de les escoles

L’itinerari, dissenyat a manera de gimcana, transcorre per diferents pistes que acondueixen a la realització diverses proves que s’hauran de realitzar amb èxit per assolir el final del recorregut. Les pistes son vestigis que el “paleontòleg local, Pere Comas” va rescatar del passat i que ara ajuden a interpretar-lo  una mica millor  (tots els materials que es fan servir com a pistes estan elaborats imitant perfectament les peces de l’època que es vol recrear , per tal de facilitar el reconeixement  tàctil i visual a tothom, i aconseguir una comprensió més senzilla  i una major implicació de l’alumnat).  

Festa de les escoles

La primera resta es un mosaic de treballades tessel·les, amb representació d’un animal de caça major. També monedes de diverses formes i mides amb inscripcions. Les restes es van associar a l’època romana (fa uns 2.000 anys). En relació a l’època, els nens i les nenes van haver de representar diverses escenes a través de la mímica que els companys haurien d’endevinar: la lluita a l’arena del circ, carreres de quadrigues, la caça del senglar... Tot va ser ben representat i ràpidament identificat per la resta de companys.

Festa de les escolesFesta de les escoles

 

 

 

 

 

 

Festa de les escoles

 

La.segona resta era un trampa de caçar llops i un pedrenyal. L’arma feia pensar en bandolers, en els segles XVI i XVII, en el període conegut com a barroc. Aquí la prova va de memòria i agilitat mental: havien de recordar i continuar una cadena feta amb noms de bandolers: Tamborer,Elies/  Tamborer,Elies, Toca-sons/ Tamborer,Elies, Toca-sons, Serrallonga/ Tamborer,Elies, Toca-sons, Serrallonga....

Sant Feliuet de Savassona

La,següent pista va ser identificada ràpidament: una portadora i una maça d’aixafar el raïm, elements  que corresponien al període comprès entre finals del segle XIX i principis del segle XX (fa uns 100 anys)També una pell de fagina. La prova a superar era una sopa de lletres gegant en la que s’havien de trobar els noms de 3 espècies extingides, 3 espècies introduïdes exòtiques i 3 espècies reintroduïdes o en procés de reintroducció.

La.pista número quatre, un vol d’argila, d’aspecte tosc, amb decoració cardial  (les incisions es feien amb la closca de l’escopinya, Cardium) i unes puntes de fletxa de sílex. Les restes pertanyien a un any incert a començament del neolític. Aquí la prova va girar entorn a herbes aromàtiques que durant el recorregut havíem identificat: sajolida, espígol  i farigola (ajedrea, lavanda, tomillo) Tancades dins un saquets les plantes no van ser fàcilment reconegudes.

Sant Feliuet de SavassonaSant Feliuet de Savassona

 

 

 

 

 

 

La.cinquena  i última pista que vam trobar va ser un estendard molt malmès i una ballesta. Ambdós vestigis remetien a l’Edat Mitjana. La prova corresponent era inventar la recepta d’una crema per embellir el cutis, tant fatigosa com fos possible però només amb productes autòctons. Totes les mescles presentaven diversos components i tots ells es podien trobar a l’entorn i, tots ells,  tenien relació amb plantes i animals que en algun moment o altre del dia s’havien citat.

Sant Feliuet de SavassonaSant Feliuet de Savassona

 

 

 

 

 

 

Sant Feliuet de Savassona

 

A les 12.30 h la gimcana havia finalitzat amb èxit i ara ens esperava una visita d’excepció, l’arqueòleg Riker Yll Aguirre, que dirigeix treballs a la zona, ens va fer un guiatge tècnic que va descobrir nous aspectes. Novament, ens vam dividir en dos grups, mentre l’escola Mossèn Cinto seguia les explicacions de l’arqueòleg, la resta d’escoles van fer cap a l’ermita de Sant Feliu on el guarda de l’espai natural Joan Pareja, els va fer cinc cèntims del seu ofici i de les tasques que desenvolupa. En acabar la presentació, els educadors d’Aprèn van situar els nens i les nenes sobre el territori, en viu i en directe aprofitant la vista que el magnífic mirador de Sant Feliu brinda.

Sant Feliuet de Savassona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sant Feliuet de Savassona

I,.mentrestant, a baix, al misteriós Pla de les bruixes, Riker Yll ens presentava les pedres amb inscripcions que ja coneixíem, però ens va parlar de mesures per a conservar-les, i ens va parlar de les futures intervencions a la  zona i d’altres aspectes més especialitzats, no gaire coneguts. L’alumnat va estar ben atent a les explicacions de l’expert.

 

 

Sant Feliuet de SavassonaSant Feliuet de Savassona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sant Feliuet de Savassona

L’escola de Folgueroles va marxar abans però l’escola El Roser i l’escola Bellpuig de Sant Julià de Vilatorta encara van tenir temps de dinar, jugar, explorar i observar detingudament els escaladors que feien tentines a les ancestrals pedres. A les 15.45 h tothom marxava cap a casa amb un munt d’experiències viscudes i amb un exemplar del llibre La Xara i el Pau i la Fadrineta de Sau .

Sant Feliuet de Savassona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rupit