Viu el Parcs
Diputació de BarcelonaXarxa de Parcs Naturals
Parc Natural de Montesquiu

El Reporter de novembre


 

 

Olivella
Divendres 4 i diumenge 6 de novembre de 2011
Vespre - nit de divendres i 13 h diumenge
Nit d'estels i Concert Vermut amb Swing 42
a l'Observatori Astronòmic de Can Grau i a la plaça de l'església d'Olivella

 

Els actes Viu el parc previstos a Olivella el divendres 4 i el diumenge 6 de novembre es van anul·lar a causa de les intenses pluges caigudes al llarg de divendres que van fer malbé alguns espais habilitats per poder rebre la gent amb comoditat i sense perill.
Els actes del dia 6 de novembre s’ajornen fins al diumenge 13 de novembre.

Olèrdola
Diumenge 6 de novembre de 2011
10.30 h
FESTA MAJOR DEL PARC. Els colors del Garraf
al Castell d'Olèrdola o al Local Rossend Montané a Sant Miquel d'Olèrdola

Puk, cinema caravana

La pluja constant, persistent i abundant, ja havia amarat a primera hora de diumenge aquest formatge ple de forats que és el parc d'Olèrdola. Ni l'alta permeabilitat del sòl, ni les abundant diaclases van donar abast per drenar les copioses pluges de la setmana. I, si poca era la mullena, apa, aigua a cor que vols tot diumenge dematí.
No hi havia opció: caldria fer les activitats al local Rossend Montané de Sant Miquel d'Olèrdola.
Com que el canvi ubicació en cas de mal temps estava abastament anunciat, després de penjar cartells al recinte arqueològic, ja vam emplaçar tots els actuants al local de Sant Miquel. Les persones que van anar al recinte arqueològic van tenir entrada de franc, però no es va poder fer la visita teatralitzada ni el taller d'escriptura medieval.
Per donar color a un dia ben gris vam comptar amb diverses activitats com ara Puk, cinema caravana, (el cinema més petit del món, amb pel•lícules, curtetes, intenses, grans...) que es va posar sota una petita porxada d'un lateral del local. Allà els espectadors no es mullarien a l'entrar i podrien gaudir de l'artística decoració de la caravana i les seves fascinants pel·lícules, però s'havia de xopar contínuament l'aigua del terra que s'entollava sense treva.

Puk, cinema caravanaPuk, cinema caravana

 

 

 

 

 

La.resta d'activitats és van fer a la sala del local i a l'entrada. La rebuda anava a càrrec de Quatre Passes amb un taller que convidava a la decoració d'un test, en el qual després es podia plantar una planta aromàtica: farigola, sàlvia, romaní o bé espígol.

decoració d'un test

 

 

 

 

 

 

 

decoració d'un testdecoració d'un test

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

decoració d'un test

Amb el test ja fet, hi havia una àmplia gamma de jocs amb els quals passar un estona ben distreta: Colors de monstre, QuiSapQuè, dues propostes per jugar amb més de 70 jocs, uns en fusta, altres en cartró ploma i diversos materials reciclats, però tots ells acolorits amb colors llampants i formes atrevides. Hi havia qui jugava amb la cara pintada amb motius naturals, papallones, flors, però el que abundava, sobre tot entre els nens, eren els personatges de por, últims estentors de la castanyada- halloween.

Colors de monstre. QuiSapQuè

 

 

 

 

 

 

 

Colors de monstre. QuiSapQuèColors de monstre. QuiSapQuè

 

 

 

 

 

Colors de monstre. QuiSapQuèColors de monstre. QuiSapQuè

 

 

 

 

 

 

 

 

 

el Mag Fèlix

Com a cloenda, l'espectacle Fantàstic a càrrec del Mag Fèlix, en el moment de més participació a la festa, que va reunir al voltant de les 150 persones. Gran i petits van riure i bocabadar-se amb els acudits i els trucs d'aquest eixerit mag provinent de terres gironines.

El que podia haver estat una anul·lació total va quedar en una rèplica d'interior, discreta però afable i cordial. Van ser uns quants els pares que van agrair que s'hagués tirat endavant amb l'activitat tot i el mal temps.

el Mag Fèlix

 

 

 

 

 

 

 

Castellet i la Gornal
Diumenge 13 de novembre de 2011
12 h
Poesia als Parcs
Castell de Castellet

Puk, cinema caravana

 

Unes seixanta persones s'apropaven fins al castell de Castellet de Castellet i la Gornal, sota un cel ennuvolat i plujós, per assistir al segon recital del cicle Poesia als parcs als Parc del Garraf, Olèrdola i Foix 2011.
Ja durant la presentació del director del Parc del Foix, Pau Mundó, i a mesura que el recital avançava èpicament, el cel s'anava aclarint, fins que va sortir el sol i tot d'estols d'ocellets i algun aguilot que semblaven voler fer una coreografia adaptada a com s'anaven escandint els versos, diferentment en cada poeta.

Poesia als ParcsPoesia als Parcs

 

 

 

 

 

Els.poemes del menorquí Jordi Florit, de gran qualitat i molt ben recitats, van ser braument aplaudits i van provocar una brega de gats al marge que voreja la plaça del castell. Quant als poemes d'Àngels Arguiñarena i d'Orland Montguillot, que s'autoqualifiquen com a poetes del Penedès, enardiren tothom per llur temàtica a voltes patriòtica i a voltes sentimental. I quatre espontanis, també de la comarca, van cloure el recital tot enlairant aquelles terres, així com els records de cadascú, a la categoria mítica de la poesia popular.

Castell de Castellet

 

 

 

 

 

Olivella
Diumenge 13 de novembre de 2011
13 h
Concert Vermut amb Swing 42
a la plaça de l'església

Swing 42

Aquesta activitat, inclosa dins de les Festes de Tardor d’Olivella, estava inicialment programada pel diumenge 6 de novembre però es va haver d’ajornar per climatologia adversa al diumenge 13.
Però l’atzar va voler que novament diumenge també fos un dia gris i ennuvolat i, tot i que es va poder celebrar la festa, en algun moment va caure algun petit ruixat i a l’hora de recollir la pluja ja va ser continuada i generosa. Aquest daltabaix va fer que algunes de les activitats que normalment es fan durant la festa a Olivella no es poguessin dur a terme com ara el ball de gegants que ja tenien la data compromesa.
La darrera activitat era el vermut concert que va comptar amb més d’un centenar d’assistents i que van poder degustar la bona música de swing que ens va oferir el grup Swing 42 mentre també degustaven les patates, olives i altres entreteniments gentilesa de l’ajuntament de la vila.
Aquesta formació de quatre músics va oferir-nos un viatge musical per la música swing de Django Reinhardt, el primer músic de jazz originari d’Europa que va exercir una influència similar a la dels grans artistes dels Estats Units. La seva música és el resultat de la fusió entre el swing i la tradició musical gitana de l’est europeu, conegut com a Jazz manouche (Jazz gitano) i ha donat nom a un tipus d’instrument i a una tècnica de guitarra que es caracteritza per la gran capacitat d’improvisació dels seus intèrprets que han de tocar a gran velocitat.
Encapçalats per en Lluís Gómez al banjo, en Valentí Moya, a la guitarra manouche, l’Oriol González a la mandolina i la Maribel Rivero al contrabaix, a més van permetre’s alguna llicència versionant altres temes de procedència ben diversa.
El concert va acabar passades les dues del migdia quan la pluja començava a caure i el públic abandonava el bonic racó de la plaça de l’església on va tenir lloc l’activitat Viu el parc que formava part de les Festes de tardor d’Olivella.

Swing 42Swing 42

 

 

 

 

 

Begues
Diumenge 20 de novembre de 2011
12 h
Poesia als parcs
Casal Petit de Begues

Poesia als parcs

 

Un cel encapotat i una meteorologia adversa van ser motius més que suficients per traslladar l'última sessió poètica dels Parcs del Garraf, d'Olèrdola i el Foix del mirador del Mur de Begues al Casal petit al centre de la vila.
Després de la presentació de l'acte per part de l'alcaldessa de Begues, Mercè Esteve Pi i dels poetes Marta Darder i Ricard Mirabete per part de Carles Hac Mor, la lectura dels poemes es van anar alternant amb accions poètiques les quals demanaven la participació del públic que s'hi va lliurar de molt bon grat.
Tot plegat va fer que el recital agafés un caire insòlit, ben seriós en alguns moments, sobretot quan recitava Ricard Mirabete, i força festiu durant les intervencions de Marta Darder qui també va cantar un parell de poemes en llatí que van trobar la rèplica en un parell de poemes cantats de la poetessa Ester Xargay.

Poesia als parcsPoesia als parcs

 

 

 

 

 

Olèrdola
Diumenge 20 de novembre de 2011
18 h
Mag Màgia amb Enric Magoo
al Local Molantec de Sant Pere Molanta

Enric Magoo

 

Diumenge arribava a Sant Pere Molanta un mestre de la màgia, Enric Magoo carregat amb un munt de trucs amb els quals va sorprendre el públic de la sala. La bona rebuda que va tenir entre els assistents va fer que en vàries ocasions rebés fortes ovacions i que pogués triar i remenar a l'hora de demanar voluntaris. Al llarg del seu espectacle hi van haver dos moments que van destacar sobre els altres. El primer va ser quan va fer pujar un nen l'escenari i el mag li fa posar la mà dintre d'una bossa tot dient-li que comprovés si hi havia alguna cosa, i que sobretot anés amb compte per si li mossegava res. El nen molt trempat i agafat per la por no s'ho va pensar dues vegades i va fer pujar el seu pare perquè fos ell qui posés la mà. La gent va riure de valent. El segon moment estel•lar de la tarda arribava amb l'últim truc, el més impressionant, quan amb l'ajuda d'una nena va fer volar una taula. La cara de sorpresa de la nena no tenia preu.
Forts aplaudiments acomiadaven al mag i li agraïen una tarda màgica a Sant Pere Molanta

Enric MagooEnric Magoo

 

 

 

 

Mag Màgia

 

 

 

 

 

 

Gavà
Dissabte 19 i diumenge 20 de novembre de 2011
Matí i tarda
Anem a collir bolets! I muntem una exposició
a Gavà i rodalies

Anem a collir bolets!

Dissabte al matí es va fer un itinerari a peu pel Garraf organitzat pel Museu de Gavà per descobrir les principals espècies de bolets i conèixer les seves propietats culinàries. La sortida va anar a càrrec d'en Jordi Rius, membre de la Societat Catalana de Micologia qui ens va donar uns quants consells per collir bolets amb total seguretat i diferenciar entre els bolets bons i tòxics i moltes curiositats més.
Els participants van trobar-ne molts, de bons i de dolents i amb el material que van recollir, més de 45 espècies diferents, van ajudar a muntar l'exposició Bolets de Gavà i rodalies, que a les 17 h de dissabte s'obria al públic fins diumenge.

Exposició de boletsExposició de bolets

 

 

 

 

 

Divendres 25 de novembre de 2011
Castelldefels
20.30 h
Lliurament de premis dels Parcs del Garraf, d'Olèrdola i del Foix
a la Sala d'exposicions del Casal de Cultura

Divendres dia 25 de novembre es va fer públic el veredicte del XVII Concurs de Fotografia dels Parcs del Garraf, d'Olèrdola i del Foix al Casal de Cultura de Castelldefels.
Enguany la participació ha superat amb escreix la dels últims anys ja que s'hi van inscriure prop de 100 fotògrafs professionals i aficionats.
El concurs s'ha premiat en dues modalitats, la primera qualsevol aspecte del Parc del Garraf, del Parc d'Olèrdola i del Parc del Foix, amb tres premis que han correspost a:

1r Sr. Miquel Solanellas Torrens
2n Sra. Maria del Mar Aguilera Cristóbal
3r Sr. Carles Royo Rodríguez

La segona, qualsevol instantània dels actes de la Festa Major del Parc, amb dos premis, guanyats per

1r Sr. Ignasi Pellisa Arnabat
2n Sra. Lídia Vivar Vicente

Després dels parlaments i el lliurament de premis hi va haver una copa de cava per a tots els assistents

Guanyadors del XVII Concurs de Fotografia

 

Castellet i la Gornal
Diumenge 27 de novembre de 2011
17.30 h
Giralluna amb Marcel Gros
a la Sala Polivalent Montserrat Roig de la Gornal

L'últim diumenge del mes tenia lloc a Castellet i la Gornal l'última activitat Viu el parc als Parcs del Garraf , d'Olèrdola i del Foix. L'acte va anar a càrrec d'en Marcel Gros que va presentar el seu espectacle Giralluna.
Un cop l'aforament era ple sortia a l'escenari un pallasso dels de veritat, amb una maleta com a únic equipatge d'on sortien objectes que donaven pas a històries inversemblants, trucs de màgi i personatges que es trobaven en el límit entre la realitat i la ficció. En Marcel va jugar amb les paraules i els objectes amb l'ajuda sempre del seu estimat públic sense el qual res no tindria sentit.
El resultat, un espectacle ple d'humor, càlid, proper i entretingut que fa del fet més quotidià la cosa més important. El públic que no parava de riure va agrair la bona estona viscuda amb forts aplaudiments.

Giralluna amb Marcel GrosGiralluna amb Marcel Gros

 

 

 

 

 

 

 

 

Giralluna amb Marcel Gros

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitges